Op 30 november 2022 besloten Heavy en Pepper samen loops te worden. Voor beide dames hadden we al een reu op het oog. De reu die Pepper zou dekken bleek op het laatste moment af te vallen omdat er beginnend Cataract bij hem was geconstateerd. Daarom gingen we op zoek naar een andere dekreu. Uiteindelijk kwamen we voor beide dames uit bij Anja en Joop Verbeek van de Farbourne kennel.

Twain (Devonshires The Real Mccoy)

Heavy (Farbournes Miss Behave)

Heavy werd gekoppeld aan Twain (Devonshires The Real Mccoy), wat dezelfde combinatie was van 2021 en heel mooie pups opleverde en Pepper aan Hugo (Gold Quest Bella Mare).

Hugo (Gold Quest Bella Mare)

Pepper (Pepper Captains Second Division)

Vanaf 12 december hebben we de dames op progesteron laten prikken. De uitslagen van de testen liepen redelijk parallel. De uitslagen waren

                         Heavy                         Pepper

12-12               3,53                             2,32

14-12               5,59                             5,00

15-12               8,60                            9,40

Op basis van deze uitslagen besloten we beide dames op 16-12 te laten dekken. Rond 15 februari zullen uit de combinatie Twain*Heavy blonde pups worden geboren en uit de combinatie Hugo*Pepper zullen we kans hebben op 50% blond en 50% zwarte pups.

De ontwikkeling van de pups gaat vrij snel in vergelijking met een mens. In 9 weken tijd groeien ze uit tot kleine hondjes. De ontwikkeling gaat als volgt:

16-12-2022 Week 1 (0 tot 7 dagen):

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede.

De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De embryo’s zijn vrij resistent tegen invloeden van buitenaf.

23-12-2022 Week 2 (8 tot 14 dagen):

Het embryo gaat nu de baarmoeder binnen.

In deze week hechten de embryo’s zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo’s gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Het embryo is 4-cellig bij het begin van de week en tegen het eind 64-cellig. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar, als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt raakt de foetus ernstig beschadigd.

30-12-2022 Week 3 (15 tot 21 dagen):

Dag 19 kapselen de embryo’s zich in de baarmoederwand in.

Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder.

Hiernaast een foto van een 20 dagen oude foetus.

 

 

6-1-2023 Week 4 (22 tot 28 dagen):

Ontwikkeling van de ogen en de rugwervels.

Het hoofdje krijgt vorm.

De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo’s zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Een buikje krijgt de teef nog niet dat begint pas in de tweede helft van de dracht. Dag 26 tot 32 zijn de beste om via palpatie (Palpatie of palperen is het uitwendig of inwendig met de hand of handen voelen aan een patiënt als onderdeel van geneeskundig onderzoek ) na te gaan of de teef drachtig is. Een echo is de veiligste manier om na te gaan of een teef drachtig is.

Hiernaast een foto van een embryo in week 4.

 

 

13-1-2023 Week 5 (29 tot 35 dagen):

De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.

De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak.

De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup. De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt. Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden. Ook kan de positie van de foetus in de baarmoeder en wie er naast ligt invloed hebben op het latere gedrag van de pup. Als de testes van een mannelijke foetus tot ontwikkeling komt wordt er testosteron uitgescheiden. Dit vindt zijn weg naar de hersenen van de pup, waar het verbindingen tot stand brengt die de mannelijke kenmerken zoals dominantie vastleggen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat een teefje wat tussen twee reutjes in de baarmoederhoorn ligt aan kleine hoeveelheden testosteron wordt blootgesteld. Dit kan resulteren in hersenen die een beetje vermannelijkt zijn waardoor het teefje een dominante persoonlijkheid zal krijgen.

20-1-2023 Week 6 (36 tot 42 dagen):

Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje. De foetus weegt nu ongeveer 6 gram en is 45 mm groot.

Harttonen kunnen nu met stethoscoop beluisterd worden. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.

Hiernaast een foto van een 39 dagen oude foetus.

27-1-2023 Week 7 (43 tot 49 dagen):

In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zjin geboren goed kunnen drinken.

Hiernaast een plaatje van een pup in de vruchtkamer. Het buitenste vruchtvlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies, het amnion, is een met een vloeistof (vruchtwater) gevuld en hierin bevindt zich het embryo. Tussen het amnion en chorion zijn de allantois en de dooierzak gelegen. De allantois staat door middel van een buis, die door de navelstreng loopt, de urachus, met de blaas in verbinding. De dooierzak is op vergelijkbare wijze door de dooierzaksteel met de darm verbonden. Beide verbindingen blijven in de navelstreng tijdens het gehele embryonale stadium intakt, hoewel de dooierzak in een later stadium dichtgroeit. De allantois vergroeit aan de ene kant met het amnion en aan de andere kant met het chorion. Bij de geboorte zijn slechts twee vruchtvliezen te zien aangezien de dooierzak in de nageboorte moeilijk terug te vinden is. De navelstreng van de vrucht doorboort het amnion en de bloedvaten van de navelstreng kunnen zich dus vertakken bij het chorion. Dit buitenste vruchtvlies vormt samen met het slijmvlies van de baarmoederwand de placenta of moederkoek.

3-2-2023 Week 8 (50 tot 56 dagen):

Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar.

Tijdens rustpauzes van de moeder kan men de pups voelen bewegen. Vanaf dag 57 kunnen de pups zonder problemen ter wereld komen.

Hiernaast een  foto van een foetus van 55 dagen oud.

6-2-2023

Vandaag hebben we van Heavy en Pepper een röntgenfoto laten maken om te zien hoeveel pups ze allebei dragen. Het is een zoekplaatje. Je ziet de schedeltjes als ronde bolletjes en de ruggengraatjes als een ritssluitinkje…. Tellen maar…. Hieronder de foto van Heavy…

en van Pepper

Volgens de dierenarts zijn beide dames zwanger van ongeveer 10 pups….

 

 

 

 

 

 

 

 

7-2-2023

 

 

 

 

 

 

Heavy en Pepper beginnen behoorlijk zwaar te worden. Op bijgaande foto’s zijn de groeiende buiken te bewonderen

 

 

 

 

 

 

 

13-2-2023

Vandaag is Pepper bevallen. Het was een bevalling uit het boekje.

Volgens de foto droeg zij 10 pups. Om 16.49 uur werd de eerste geboren. Om 23.22 uur zag nummer 11 het levenslicht. Het zijn  3 blonde teefjes, 2 blonde reuen, 4 zwarte teefjes en 2 zwarte reuen.

Nu is het wachten op de bevalling van Heavy, Zij zal ook spoedig beginnen, want haar temperatuur was vanavond al met 1 graad gedaald. Dan gaat de bevalling normaal gesproken binnen 24 uur beginnen.

14-2-2023

Deze nacht heeft Heavy constant de ontsluitingsweeën weg zitten hijgen. Rond 13.00 uur werd de eerste pup geboren. Daarna volgden nog 5 broers en zussen. Hierna werd het stil en zijn we naar de kliniek gereden. Daar werd nummer 7 geboren. Met een keizersnede werden nog 3 pups gehaald.  Totaal heeft dit nest 5 blonde reutjes en 5 blonde teefjes.

15-2-2023

Vannacht is 1 pupje overleden. Het reutje lag vanmorgen dood in de werpkist. Het was een van de reutjes, die via de keizersnede zijn geboren. De overige pups doen het allemaal prima. Ook de moedertjes doen het goed. Ze zijn heel bezorgd voor de pups en geven voldoende melk. Elke ochtend en avond worden de pups gecontroleerd op hun gewicht.

20-2-2023

De pups zijn nu een week oud. Het zijn drukke dagen. Elke dag is er puppy visite of gesprekken met aanstaande pupkopers.

We hebben een planning gemaakt voor het Open Huis, dat we elke zondagmiddag houden. Open huis vindt plaats op zondag 26 februari, 5-12-19-26 maart. Op zaterdag 1 of zondag 2 april vindt de puppytest plaats en tussen 7 en 10 april mogen de pups het nest verlaten (Paasweekend), mits ze gechipt zijn door de Raad van Beheer.

Tijdens het Open Huis willen we een splitsing maken voor de puppy bezoekers.  Van 14.00 tot 15.30 is het bezoektijd voor de kopers van een reutje en van 15.30 tot 17.00 uur voor de kopers van een teefje. We vrezen dat ons huisje niet groot genoeg is om iedereen tegelijk te ontvangen.

23-2-2023

Vandaag hebben we voor het eerst de nageltjes van de pups geknipt. Dit doen we om te voorkomen dat ze bij de melkslag het uiertje van moeder beschadigen. Via de volgende link kun je het youtube-fimpje bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=va4MTgT3vY4

26-2-2023

Een gezellig en knus Open Huis hebben we vandaag ervaren. Iedereen die tijd en interesse had kon met de puppy’s knuffelen…. Heavy en Pepper stonden het toe dat de pups op schoot werden genomen voor een uitgebreide knuffelbeurt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-3-2023

De pups groeien goed. In het nest van Pepper wordt de kleinste pup bijgevoerd. Hij wordt door de zwaardere pups steeds van de tepel geduwd. Verder groeien ze als kool,

Pups Heavy : https://youtu.be/PwnV0uMCT40

Pups Pepper: https://youtu.be/lChybPplkcI

7-3-2023

Vandaag krijgen de pups voor het eerst (geweekte) brokjes. Zoals je op het fimpje kunt zien gaan ze er in als koek…. https://youtu.be/ATUO2cwhzuY

10-3-2023

Het kleinste pupje uit het nest van Pepper hebben we vandaag in laten slapen. Het bleek nog steeds niet zelfstandig te willen drinken bij Pepper en wilde ook geen brokjes eten. De dierenarts vermoedde een neurologisch of nierprobleem.

14-3-2023

Ze kennen de geur van de brokjes al goed. Als de brokjes in de week worden gezet, beginnen de pups luid te keffen….https://youtu.be/LjAS7QTBt9Y

21-3-2023

De pups groeien goed. Ze kunnen al steeds beter zonder moeder, spelen veel en gaan soms al naar buiten om in de “speeltuin” te spelen. Eten is hun favoriete hobby zoals op het volgende filmpje te zien is….https://youtu.be/qqXd7OSefeM

23-3-2023

De pups zijn vandaag voorzien van een chip. De chipper van de Raad van Beheer kwam langs om de pups te chippen en om DNA af te nemen voor de afstammingscontrole. https://youtu.be/uDBUYnH7n7c

29-3-2023

De pups zijn door de dierenarts nagekeken en hebben hun eerste puppyenting gehad.https://youtu.be/S4hrhaM2tE4

2-4-2023

De pups zijn vandaag onderworpen aan de puppytest. Met publiek achter het hek mochten zij laten zien wat ze allemaal durfden in een vreemde omgeving. https://youtu.be/Ll5cMYDv9O0

Na de puppytest mocht iedereen zijn voorkeur uitspreken en werden daarna de pups aan de nieuwe baasjes toegewezen.

Dan is het nog een weekje geduld hebben voor ze naar hun nieuwe thuis mogen.

7-4-2023

Eindelijk is het dan zover. De pups mogen uitvliegen. We stellen ze hieronder aan jullie voor:

Moos (Pelle Captains Second Division)

Sam (Harry Captains Second Division)

 

 

 

 

 

 

 

Bo (Prince Captains Second Division)

 

 

 

 

 

 

 

 

Harvey (Puur Captains Second Division)

 

 

 

 

 

 

 

Noggin (Hugo Captains Second Division)

 

 

 

 

 

Puck (Honey Captains Second Division)

 

 

 

 

 

 

 

Nanoek (Pip Captains Second Division)

 

 

 

 

 

Juup (Hatchi Captains Second Division)

 

 

 

 

 

 

 

Marley (Purdey Captains Second Division)

 

 

 

 

 

Moos (Hein Captains Second Division)

 

 

 

 

 

 

 

Simba (Pebbles Captains Second Division)

 

 

 

 

 

Yuri (Peer Captains Second Division)

 

 

 

 

 

 

 

 

9-4-2023

Dinsdag a.s. vertrekken weer drie pups naar Stichting Hulphond. Zij worden in een gastgezin geplaatst en zullen na ongeveer anderhalf jaar de opleiding voor hulphond gaan volgen.

11-4-2023

Sallo (Pleun Captains Second Division)

Aaffin (Hasel Captains Second Division)

 

 

 

 

 

 

 

Vita (Heavy Captains Second Division)

 

 

 

 

 

Molly (Happy Captains Second Division)

 

 

 

 

 

 

 

Puck (Puck Captains Second Division)

 

 

 

 

 

 

Hope (Hope Captains Second Division)