Dagboek TJIK

Tjik Captains Second Division

Op 23 maart constateerden we dat Tjik loops was. Vanaf 1 april (en dat was geen grapje) hebben we haar op progesteron laten prikken. Als de waarde boven 10 komt is ze dekrijp.

De uitslagen waren:
1 april: nog niet meetbaar
4 april : 0,4
7 april: 2,71
9 april: 5,11
10 april: 9,45
10 april kregen we van de dierenarts door dat de waarde hoog genoeg is om de dag erna te dekken. Direct hebben we een afspraak gemaakt met Joop Verbeek (Farbournekennel te Rockanje) om haar door Eddie (Exit Astorela) te laten dekken. Zowel Tjik als Eddie hebben alle gezondheidsonderzoeken ondergaan en dragen geen afwijkingen. Ze zijn allebei superlief, sociaal en gezond.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Eddie-230214-18a.jpg
Eddie (Exit Astorela)

Op 11 april volgde een bezoek aan Eddie en een amoureuze ontmoeting. Nu maar hopen dat de dekking geslaagd is. We proberen elke week een foto van Tjik in het dagboek te plaatsen, zodat de dracht te volgen is. Als de dekking geslaagd is zullen er rond 11 juni chocolade pups geboren worden.


18 april 2019

Vandaag is het 1 week geleden dat Tjik werd gedekt. We zien nog geen veranderingen, al lijkt ze wel nog flauwer en liever dan ze al was.

Tjik 1 week zwanger

Info: Bevruchting en innesteling
Als een teef loops en dekbereid wordt kan na een dekking door de reu de bevruchting van de eicellen plaatsvinden. Dit gebeurt bij de teef in de eileider. Op dag 8 tot 10 na de bevruchting heeft de bevruchte eicel zich een aantal maal gedeeld en wordt in dat stadium een blastocyst genoemd.

25 april 2019

Vandaag is Tjik 2 weken zwanger. Het enige wat je aan haar ziet is dat haar tepeltjes iets groter zijn geworden.

Tjik 2 weken zwanger

2 mei 2019

Tjik is 3 weken zwanger.


Info: Op dag 18 tot 20 na de bevruchting nestelen de embryo’s zich in de baarmoederwand, dit heet ook wel de implantatie.

Foetus van 3 weken oud

Er gaat zich een placenta ontwikkelen. Tjik kan vanaf de 20ste dag last krijgen van ochtendziekte en misselijkheid als gevolg van hormonale veranderingen en het uitrekken van de baarmoeder. Ze kan wat apathisch zijn en weinig trek in eten hebben. Ze krijgt vanaf nu meerdere kleine maaltijden per dag.

9 mei 2019

Tjik is 4 weken zwanger

Info: De ogen van de pups en zenuwbanen in het ruggenmerg zijn aangelegd . De ontwikkeling van de organen begint. In dit stadium zijn de embryo’s zeer gevoelig voor afwijkingen. In deze fase van de dracht gaan de melkklieren bij de teef zich ontwikkelen

16 mei 2019

Tjik is 5 weken zwanger. Op de foto is te zien dat zij voller wordt in haar flanken. Als ze ligt, bolt haar buikje op.

Info: Het gewicht van de teef gaat toenemen en de welpen gaan zich draaien, het opzwellen van de vrouwelijke delen wordt merkbaar. Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen. Het ontwikkelen van de organen is klaar, de pups zien er nu als kleine hondjes uit. Kop en romp zijn te onderscheiden van elkaar. Het geslacht is bepaald, de huidskleur begint zich te ontwikkelen. De hartslag van de pups is nu met een stethoscoop te horen. De tepels van de teef worden donkerder en zwellen op.

23 mei 2019

Tjik 6 weken zwanger

Tjik is vandaag 6 weken zwanger. Ze krijgt aangepast voedsel omdat ze dat nodig heeft voor haarzelf en de snel groeiende pups.

In de loop van de komende week begint het skelet van de pups zich te verbenen. Over een week (vrijdag 31 mei) laten we een röntgenfoto maken, zodat we bij benadering weten hoeveel pups ze draagt.

31 mei 2019

Tjik is nu 7 weken zwanger. Ze begint moeite te krijgen met lopen en zitten. Ze ligt het liefst op haar rug. Dat voelt waarschijnlijk het meest comfortabel.

Vandaag hebben we een röntgenfoto laten maken. Op de foto zijn 9 of 10 pups te zien. De streepjes op de foto geven aan waar ze zitten…. Veel puzzel en kijkplezier……..

6 juni2019

Het is Tjik aan te zien dat ze 8 weken zwanger is. Ze heeft moeite met lopen en zitten. Alleen op haar rug liggen geeft wat verlichting en ontspanning. We hebben de werpkist in de keuken gezet, zodat ze daar alvast aan kan wennen. Ook zijn we vandaag gestart met het opnemen van de temperatuur (38,1 gr,). Die is normaal rond de 38 graden en zakt 24 uur voor de bevalling naar 37 graden.

10 juni 2019

De temperatuur van Tjik is deze ochtend gezakt naar 37 graden. ’s Middags is ze soms aan het hijgen en ze krabt de doeken in de werpkist overhoop. Ze krijgt nesteldrang….. De bevalling gaat beginnen….

11 juni 2019

Vanmiddag is Tjik met een keizersnede bevallen van 10 mooie pups. Het zijn 8 teefjes en 2 reutjes.  Moeder moet nog wennen aan de drukte in de werpkist. De pups hebben allemaal een gewicht rond de 500 gram. We hebben ze allemaal voorzien van een gekleurd bandje en als alles goed gaat,  gaan we in de loop van morgen of overmorgen de mensen op onze wachtlijst benaderen.

12 juni 2019

Tjik was gisteren stomverbaasd toen ze na de keizersnede werd geconfronteerd met 10 wriemelende, piepende wezentjes. Aanvankelijk weigerde ze er naar te kijken en ze te verzorgen. We hebben vannacht bij haar geslapen en haar steeds aangemoedigd en geprezen. Ook gaven we de pups om de drie uur een flesje. Halverwege de nacht begon Tjik de pups schoon te likken en tegen de ochtend ging ze voeden. Haar moedergevoelens kwamen eindelijk boven. Nu verzorgt ze de pups prima en ligt er de hele dag bij.

Alle pups zitten na de eerste dag boven hun geboortegewicht. Een schrokop is zelfs 60 gram aangekomen!

15-6-2019

De pups liggen meestal heel tevreden in de werpkist. Soms geven we een pup een extra flesje als hij/zij te weinig is aangekomen. Sommige pups liggen altijd aan de beste tepel en anderen laten zich verdringen door de schrokoppen.

16-6-2019

De eerste kraamvisites zijn achter de rug. Potentiële pupkopers hebben kennis gemaakt met moeder Tjik en haar kroost. Fijne contacten hebben we dit weekend gelegd. Tjik herstelt goed van de keizersnede. De pups liggen er relaxed bij zoals op het volgende filmpje te zien is.

https://youtu.be/j3-nI0KHxtI

20 juni 2019

Vandaag hebben we de geboorte van de pups bij de Raad van Beheer aangemeld. We moeten altijd binnen 10 dagen de namen aan de Raad van Beheer doorgeven. De reutjes heten Bobbie en Don. De teefjes dragen de namen: Beau, Saar, Luna, Joy, Lily, Charlie, Ziggy en Loena. Ze krijgen op de stamboom de kennelnaam Captains Second Division  als affix.

21 juni 2019

Elke dag worden de pups gewogen. Om de paar dagen zullen we de gewichtenlijst hier bijwerken. Enkele pups zijn de kilogrens gepasseerd. Ze groeien als kool. We moeten regelmatig de bandjes rond de speknekjes aanpassen.

http://www.labradorkennel-capsecdiv.nl/gewichtentabel-pups-tjik-2019/

http://www.labradorkennel-capsecdiv.nl/gewichtengrafiek-pups-tjik-2019/

23 juni 2019

De pups beginnen de wijde wereld in te kijken. De oogjes gaan open. Ze groeien goed. Ze wegen nu allemaal meer dan een kilo. Het enige wat ze doen is eten en slapen zoals op dit filmpje te zien is………..

https://youtu.be/uIdnZRgmhZ0

Het 1e Open huis is te zien op het volgende filmpje:

https://youtu.be/m5WiGi0n1O8

Vandaag werden ook de nageltjes geknipt. Een filmpje staat hieronder:

https://youtu.be/ikUM3VLo6eQ

OPEN HUIS

Elke zondagmiddag houden we open huis van 14.00 tot 16.00 uur. Alle pupkopers zijn dan welkom om met de pups te knuffelen onder het genot van een kopje koffie, thee of een glaasje….

De planning is als volgt:

zondag 23 juni, 30 juni, 7 juli, 14 juli, 21 juli: Open Huis van 14.00 tot 16.00 uur.

ZATERDAG 27 juli: PUPPYTEST van 13.00 tot 17.00 uur. Op deze dag worden de pups definitief aan de pupkopers toegewezen.

Maandag 29 juli t/m donderdag 1 augustus: chippen door de Raad van Beheer en enting door de dierenarts.

Vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 augustus mogen de pups naar hun nieuwe baasjes.