Dagboek Roos

 

In 2018 hebben we Roos laten onderzoeken op HD, ED, ECVO, Optigen en vachtkleur. Alle uitslagen waren goed en daarom besloten we met haar te fokken.

Roos zal gedekt worden door Messi (Zinfndel’s Mr. Big Stuff) van de Farbournekennel van Anja en Joop Verbeek. Messi vererft zwart, geel en bruin. Dit houdt in dat we 50% kans hebben op zwarte en 50% kans op bruine pups.

Op 8 november werd Roos loops en vanaf 16 november laten we bloed prikken om de progesteron waarde te meten, zodat we het optimale dekmoment kunnen bepalen. De

Zinfndel’s Mr Big Stuff (Messi)

progesteronwaarde moet tussen 10 en 12 zijn voor het ideale dekmoment.

Op vrijdag 16 november was de progesteronwaarde nog erg laag (0,7). Dinsdag 20 november hebben we opnieuw laten prikken en toen was de waarde gestegen naar 5,31. Op woensdag 21 november was de waarde 10 en kregen we het advies om te laten dekken. Dezelfde dag hebben we een bezoek aan Messi gebracht en is Roos gedekt. Nu wordt het afwachten….. We verwachten de pups rond 20 januari.

 

 

 

28 november 2018

Roos 1 week zwanger

Roos is als het goed is 1 week zwanger. We merken nog niet veel van haar zwangerschap.

Info: Bevruchting en innesteling
Als een teef loops en dekbereid wordt kan na een dekking door de reu de bevruchting van de eicellen plaatsvinden. Dit gebeurt bij de teef in de eileider. Op dag 8 tot 10 na de bevruchting heeft de bevruchte eicel zich een aantal maal gedeeld en wordt in dat stadium een blastocyst genoemd.

 

 

 

 

5 december 2018

Roos 2 weken zwanger

Vandaag is Roos 2 weken zwanger. Uiterlijk is er nog geen verandering waarneembaar. Haar gedrag is echter wel veranderd. Waar ze anders een hele dag liep te spelen en ravotten met haar zus, die op visite kwam, gaat ze nu rustig in de hondenbank of in de mand liggen en laat ze haar zus lekker gek doen….

Info: De embryo’s worden gelijkmatig verdeeld over de baarmoederhoorns en hechten zich vast aan de baarmoederwand. Celdeling vindt plaats. Op de 14e dag heeft de foetus hoofd, ruggengraat, ledematen in aanleg en een staartje. De foetus is zeer kwetsbaar.

 

 

 

12 december 2018

Roos 3 weken zwanger

Roos is vandaag 3 weken zwanger. Ze lijkt wat voller in de flanken. Ze is met ons op vakantie in Duitsland en amuseert zich geweldig in alle plassen en sloten die zij tegenkomt.

 

 

Foetus 20 dagen oud

 

 

Info: Op dag 18 tot 20 na de bevruchting nestelen de embryo’s zich in de baarmoederwand, dit heet ook wel de implantatie. Er gaat zich een placenta ontwikkelen. Roos kan vanaf de 20ste dag last krijgen van ochtendziekte en misselijkheid als gevolg van hormonale veranderingen en het uitrekken van de baarmoeder. Ze kan wat apathisch zijn en weinig trek in eten hebben.Ze krijgt vanaf nu meerdere kleine maaltijden per dag. 
 

 19 december 2018

Roos 4 weken zwanger

Roos is 4 weken zwanger. Ze speelt soms tijdens de wandeling nog wel met de andere honden, maar niet meer zo wild en enthousiast. Op de foto is te zien dat haar tepels beginnen te zwellen.

Info: De ogen van de pups en zenuwbanen in het ruggenmerg zijn aangelegd . De ontwikkeling van de organen begint. In dit stadium zijn de embryo’s zeer gevoelig voor afwijkingen. In deze fase van de dracht gaan de melkklieren bij de teef zich ontwikkelen.

 

 
26 december 2018

Roos 5 weken zwanger

Roos is vandaag 5 weken zwanger. Duidelijk is dat haar uiertje begint te groeien. Ze is erg aanhankelijk en waar ze anders altijd in was om te spelen, te rennen en te ravotten, ligt ze nu hele dagen in de hondenbank te slapen. Alleen vandaag, toen we naar het strand gingen met alle honden, deed ze lekker met de rest mee, al was ze wel voorzichtig en werd er niet gestoeid.

Info: Het gewicht van de teef gaat toenemen en de welpen gaan zich draaien, het opzwellen van de vrouwelijke delen wordt merkbaar. Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen. Het ontwikkelen van de organen is klaar, de pups zien er nu als kleine hondjes uit. Kop en romp zijn te onderscheiden van elkaar. Het geslacht is bepaald, de huidskleur begint zich te ontwikkelen. De hartslag van de pups is nu met een stethoscoop te horen. De tepels van de teef worden donkerder en zwellen op.

2 januari 2019

Roos 6 weken zwanger

Roos is vandaag 6 weken zwanger. Haar melkfabriekje begint duidelijk vormen aan te nemen, de vulva wordt groter en in haar flanken wordt ze voller. Ook is ze heel rustig geworden. Ze ligt het liefst de hele dag in de hondenbank. Ook is ze onverzadigbaar. Alles wat eetbaar is, schijnt naar binnen gewerkt te moeten worden….

In de loop van de komende week begint het skelet van de pups zich te verbenen. Over een week laten we een röntgenfoto maken, zodat we bij benadering weten hoeveel pups ze draagt.

 

9 januari 2019

Roos is vandaag 7 weken zwanger. Haar melkfabriekje tekent zich duidelijk af en ze is voller in haar flanken. Gisteren zagen we voor het eerst een pup bewegen.

 

Info: Het skelet van de pups begint te verbenen, zodat ze nu op een röntgenfoto zichtbaar zijn. Dit is betrouwbaarder dat een echo. De foto wordt morgen gemaakt en zal daarna hieronder te bewonderen zijn.

 

10 januari 2019

Vandaag is een röntgenfoto gemaakt van de buik van Roos. Op de foto zijn 9 pups te zien. Het is een beetje puzzelen, maar je telt 9 ruggengraatjes en 9 kopjes. Welk kopje bij welk ruggengraatje hoort is even puzzelen, maar als je wilt proberen, succes…… We hopen dat bij de bevalling alles goed gaat en dat we 9 mensen blij kunnen maken met een pupje…

 

 

16 januari 2019

Roos is 8 weken zwanger en ziet er ook echt zwanger uit. Ze loopt nog steeds haar rondje in het bos mee, maar het tempo ligt beduidend lager. Ze begint wat moeilijker te lopen, heeft altijd honger en ligt erg veel te rusten. Haar ogen staan ook vermoeid. Bij het lopen, zitten en liggen begint haar buik in de weg te zitten.

We hebben afgelopen weekend de werpkist in de keuken gezet, zodat ze daaraan al gewend is. We zijn ook begonnen haar temperatuur op te nemen. Die zit altijd rond de 38 graden. Ongeveer 24 uur voor de bevalling zakt de temperatuur een graad.

 

21 januari 2019

De temperatuur van Roos lag bij de metingen altijd rond 37,8 graden. Zaterdagmiddag was het gezakt naar 36,7. Een teken dat de bevalling binnen 24 uur begint. Gisteren (zondag 20 januari) vertoonde Roos weeënactiviteiten. Om 14.00 uur werd de eerste pup geboren. Een zwarte reu. Daarna kwamen op regelmatige tijden de volgende pups.

Om half 8 ’s avonds waren er 2 zwarte reuen, 3 zwarte teefjes, 1 chocolade reu en 1 chocolade teefje. Daarna begon Roos er moeite mee te krijgen. Na ruim een uur werd nummer 8 (een zwart reutje) dood geboren. Omdat we wisten dat er minimaal 9 pups in zaten en Roos erg vermoeid was en ging slapen, hebben we de dierenkliniek gebeld om advies. We kregen het advies nog even aan te zien, maar toen er een uur later nog geen vooruitgang in zat zijn we om 22 uur met Roos naar de kliniek gegaan. Daar bleek uit een echo dat een pup voor het geboortekanaal zat, die niet meer leefde. Dit verklaarde de inactiviteit van Roos. Door de dierenarts werd de dode pup met veel moeite gehaald. Het bleek een zwart teefje te zijn. Vervolgens bleek uit een röntgenfoto dat er nog een 10e pup zat. Op de echo was hartslag te zien. Handmatig bleek deze pup niet te halen, zodat werd besloten tot een keizersnede. De pup ( chocolade teefje) bleek nog te leven en werd dus de 8e levende pup. Rond 01.30 uur kwamen we met Roos en pup weer thuis, konden we de werpkist schoonmaken en startte het “moederen” van Roos… Ze verzorgt de pups prima.

 Pupbezoek kan de eerste 2 weken op afspraak. Vanaf 3 februari houden we op zondagmiddag “Open Huis” (behalve 24 februari–> verschuift naar zaterdagmiddag 23 februari). Dan kan iedereen binnenlopen tussen 14.00 en 17.00 uur om met de pups te knuffelen. (goed voor de socialisatie).

Waarschijnlijk zullen de pups op 10 maart getest worden (Puppytest) waarbij de pupkopers aanwezig mogen zijn. Vanaf ongeveer 16 maart mogen de pups naar hun nieuwe baasjes.

22 januari 2019

Roos en de pups maken het prima. De pups zijn lekker tevreden en groeien goed. Hoe goed ze groeien is te zien in de tabel/grafiek onder aan de pagina.

24 januari 2019

met zijn allen aan de bar

  

Vandaag zijn de pups 4 dagen oud. Ze groeien prima en zijn erg levendig, zoals op bijgaand filmpje te zien is:

Pups 4 dagen oud

29 januari 2019

Vandaag zijn voor het eerst de nageltjes geknipt. Omdat de pups bij Roos met hun voorpootjes de “melkslag” maken kunnen ze met hun vlijmscherpe nageltjes irritatie opwekken bij moeder. Onderstaand filmpje geeft een indruk van het priegelwerk…..

Nageltjes knippen

 

1 februari 2019

De pups ontwikkelen zich prima. Ze zijn 12 dagen oud. Vandaag zagen we bij het pupje met het roze bandje dat de oogjes open gaan. Bij de geboorte waren ze tussen 410 en 520 gram. De gewichten van de pups zitten nu tussen 990 en 1290 gram.

 

 

 

 

3 februari 2019

Vandaag hebben we het eerste “open huis” gehouden. Er werd gezellig geknuffeld met de pups. Bij bijna alle pups staan de oogjes open. Het laatste pupje heeft nu ook een baasje en kan uitkijken naar een “warm nest”.

4 februari 2019

De eerste ontworming hebben de pups vandaag gehad. Ze vinden het heel smerig om het ontwormingsmiddel binnen te krijgen.

1e Ontworming

6 februari 2019

Vandaag hield onze kleindochter Jolien een verjaardagsfeestje en zij had gekozen voor een puppyknuffelfeestje…….

Puppyknuffelen

10 februari 2019

De pups zijn 3 weken oud. Ze drinken tot nu toe alleen melk bij Roos. Ze zijn al speels en ontdekken hun kleine wereldje. In de loop van deze week gaan we starten met brokjes bijvoeren en krijgen ze meer ruimte in een rennetje buiten de kist. Onze kleinkinderen vinden het heerlijk om met de pups te knuffelen.

Pups 3 weken oud

11 februari 2019

De eerste brokjes hebben de pups vandaag geproefd. En of ze smaakten????

Eerste Brokjes

12 februari 2019

De nageltjes zijn vandaag weer geknipt. We moeten Roos in de gaten houden, want ze begint haar eten voor de pups op te geven. De pups krijgen al brokjes bijgevoerd, dus het eten van moeder hebben ze niet nodig. Het is echter een natuurlijk iets, dat Roos haar eten voor de pups opgeeft. Ze hebben vandaag twee keer brokjes mogen proeven; morgen gaan ze naar drie keer en vanaf donderdag tot ze drie maanden zijn krijgen ze vier keer per dag eten.

15 februari 2019

Aan de werpkist is een rennetje gemaakt, zodat ze de wereld kunnen gaan verkennen…..

1e verkenning buiten de werpkist

16 februari 2019

De pups groeien goed. De zwaarste zit al boven de 2 kilo…..

 

 

 

 

 

 

 

 

17 februari 2019

De pups zijn vandaag 4 weken oud. Tijdens het Open Huis werden ze gevoerd door de a.s. pupeigenaren. Ook werd er door de kinderen in de werpkist (onder toeziend oog ) wat afgeknuffeld.

“Voedertijd”

19 februari 2019

Afgelopen zondagavond hebben we de pups voor de 2e keer ontwormd. Maandag vonden we in de ontlasting van de pups diverse spoelwormen.

Sinds we brokjes bijvoeren zie je de grafieklijn duidelijk omhoog schieten. De pups komen nu per dag 100 tot 150 gram bij.

20 februari 2019

Vanaf vandaag eten de pups aan de carrousel.

Carrousel

22 februari 2019

Je zult maar jarig zijn en verrast worden met een puppyknuffelsessie…….

 

  Hiervan maakten we ook een kort filmpje…..

Knuffelen

 

 

Gewichtentabel pups Roos