Dagboek Tjik.

12-8-2020

Op vrijdag 24 juli merkten we dat Tjik loops was. We vonden de eerste bloeddruppeltjes.

Maui

Vanaf maandag 3 augustus zijn we Tjik op progesteron gaan prikken. Er wordt dan een beetje bloed afgenomen om de hoogte van het progesteronhormoon te meten. Dat nam langzaam toe van 0,2 op 3 augustus, 0,77 op 6 augustus, 4,17 op 9 augustus, 7,16 op 10 augustus tot 15,6 op 11 augustus. Zodra de waarde boven 10 is gaan we naar de dekreu. Tussendoor hebben we op 5 augustus nog haar ogen laten controleren bij de oogarts. Alles was perfect. Op dinsdag 11 augustus werd dus een afspraak gemaakt voor een ontmoeting tussen Maui (Arcobaleno Maui-Hawaii Di Fiocchi E Gocce). Tjik werd gedekt en nu wordt het afwachten of de dekking is geslaagd.

Als de dekking is geslaagd zullen uit deze combinatie alleen chocolade pups worden geboren.

Zowel Roos als Tjik zijn geweldige honden met kleine kinderen, zoals uit het volgende filmpje blijkt: https://youtu.be/6GrTaaQqSCU

19-8-2020

Tjik is vandaag als het goed is 1 week zwanger. Ze heeft haar zus Roos in huis. Samen zijn deze dames lekker aan het zwangeren. Van een eventuele zwangerschap is bij Tjik nog niets te zien.

Info: Bevruchting en innesteling
Als een teef loops en dekbereid wordt kan na een dekking door de reu de bevruchting van de eicellen plaatsvinden. Dit gebeurt bij de teef in de eileider. Op dag 8 tot 10 na de bevruchting heeft de bevruchte eicel zich een aantal maal gedeeld en wordt in dat stadium een blastocyst genoemd.

 

26-8-2020

Tjik is (naar we hopen) 2 weken zwanger. Ze is nog steeds erg enthousiast als er visite komt. Ze geeft letterlijk haar “visitekaartje” af door te piepen en te jammeren van blijdschap tegen de bezoekers.

Info: De embryo’s worden gelijkmatig verdeeld over de baarmoederhoorns en hechten zich vast aan de baarmoederwand. Celdeling vindt plaats. Op de 14e dag heeft de foetus hoofd, ruggengraat, ledematen in aanleg en een staartje. De foetus is zeer kwetsbaar.

 

 

1-9-2020

Tjik is 3 weken zwanger. Ze lijkt in haar flanken iets voller te worden.

 

Info: Op dag 18 tot 20 na de bevruchting nestelen de embryo’s zich in de baarmoederwand, dit heet ook wel de implantatie. Er gaat zich een placenta ontwikkelen. Tjik kan vanaf de 20ste dag last krijgen van ochtendziekte en misselijkheid als gevolg van hormonale veranderingen en het uitrekken van de baarmoeder. Ze kan wat apathisch zijn en weinig trek in eten hebben. Ze krijgt vanaf nu meerdere kleine maaltijden per dag. 

9-9-2020

Tjik is 4 weken zwanger. Ze speelt soms nog wel met de andere honden, maar niet meer zo wild en enthousiast. Op de foto is te zien dat haar tepels beginnen te zwellen

Info: De ogen van de pups en zenuwbanen in het ruggenmerg zijn aangelegd . De ontwikkeling van de organen begint. In dit stadium zijn de embryo’s zeer gevoelig voor afwijkingen. In deze fase van de dracht gaan de melkklieren bij de teef zich ontwikkelen.

 

 

 

 

16-9-2020

De buik van Tjik begint nu duidelijk te groeien. Ze is is in haar gedrag veranderd. Ze is nog flauwer en geeft als het ware een heel concert als ze aangehaald wordt. Je merkt ook dat ze vaker uit moet.

Info: Het gewicht van de teef gaat toenemen en de welpen gaan zich draaien, het opzwellen van de vrouwelijke delen wordt merkbaar. Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen. Het ontwikkelen van de organen is klaar, de pups zien er nu als kleine hondjes uit. Kop en romp zijn te onderscheiden van elkaar. Het geslacht is bepaald, de huidskleur begint zich te ontwikkelen. De hartslag van de pups is nu met een stethoscoop te horen. De tepels van de teef worden donkerder en zwellen op.

 

 

22-9-2020

Tjik drinkt deze week heel veel. Vaak moet haar drinkbak verschillende keren per dag gevuld worden. Ze plast ook naar verhouding….. En als ze eten ziet of ruikt kwijlt ze als een gek…. Altijd heeft ze honger, ondanks het feit dat ze al meer voedsel krijgt dan normaal….

Op de foto is duidelijk te zien dat haar buik groeit….

Info: Tjik krijgt nu haar eten in kleine porties.

 

 

29-9-2020

Tjik is flink aan het groeien. Ze begint moeite te krijgen met lopen en zitten. Ook lijkt het dat ze veel alerter is dan anders. Ze reageert op elk vreemd geluid…

Morgen laten we een röntgenfoto maken om te zien hoeveel pups ze draagt. Dan weten we wat we bij de bevalling kunnen verwachten.

Info: Het skelet van de pups begint te verbenen, zodat ze nu op een röntgenfoto zichtbaar zijn. Dit is betrouwbaarder dat een echo. De foto wordt morgen gemaakt en zal daarna hieronder te bewonderen zijn…..

30-9-2020

De rontgenfoto laat zien dat Tjik behoorlijk zwaar zwanger is..

Zie hieronder het zoekplaatje:

6-10-2020

Tjik begint aan de laatste loodjes. Ze heeft tijdens het lopen behoorlijk last van haar dikke buik. Het uitlaatrondje is geminimaliseerd. Ze is sinds vandaag bij ons om naar de bevalling toe te leven. In de kamer komt haar werpkist te staan. Vanaf woensdag gaan we haar temperatuur opnemen. 24 uur voor de bevalling begint daalt de temperatuur met 1 graad. Het gaat nu spannend worden……

7-10-2020

Vandaag hebben we de werpkist in de kamer geplaatst, zodat ze er alvast aan kan wennen. Haar temperatuur is rond 37.7 graden.

 

 

9-10-2020

Vanochtend was de temperatuur gezakt naar 37.0 graden. Een teken dat de bevalling binnen 24 uur gaat beginnen. ‘s Middags werd Tjik erg onrustig. Ze begon erg veel te hijgen. In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben Jacqueline en ik ieder een halve nacht bij haar gezeten omdat ze regelmatig naar buiten wil om te plassen.

10-10-2020

Na een kort nachtje begint Tjik rond 09.00 uur enige persdrang te krijgen. Het zet nog niet echt door. Ze verliest wel regelmatig een beetje vocht…

Omdat het niet erg lijkt te vlotten maken we een afspraak bij de dierenarts. Het blijkt dat er een (grote) pup in het geboortekanaal zit die Tjik niet naar buiten krijgt geperst. Besloten wordt een keizersnede toe te passen. Acht pups worden direct per keizersnede geboren en, wat we niet verwachtten, de pup in het geboortekanaal komt ook levend ter wereld. Negen gezonde pups gaan mee naar huis. Twee reutjes en zeven teefjes. Op onderstaande foto liggen de reutjes links (groen en donkerblauw bandje) De teefjes rechts (paars, oranje, roze, lichtblauw, rood, geel en grijs bandje)

11-10-2020

Tjik is heel zorgzaam voor haar pups. Het blijkt dat alle pups de eerste nacht goed zijn doorgekomen. Ze zijn allemaal aangekomen.

12-10-2020

In de gewichtengrafiek wordt de groei zichtbaar…

14-10-2020

Na dagen positieve berichten te hebben gepost, moeten we nu ook een keer negatief nieuws melden. Vannacht is een pup overleden. Een andere pup was nog wel in leven maar erg apathisch. We zijn er mee naar de dierenarts gegaan, maar die kon er ook niets meer aan doen. De pup was al te zwak en hij heeft het puppy in laten slapen. Beide pups waren teefjes. Vermoedelijk hadden zij een darmprobleem.

De rest van de dag hebben we de pups constant in de gaten gehouden. Alle zeven zijn ze vandaag goed gegroeid.

19-10-2020

Het was een spannend weekje. Dagelijks werden de pups meerdere keren gewogen. Zo konden we pups die wat achterbleven extra aanleggen bij moeder Tjik. Het resultaat is er naar…

21-10-2020

Vandaag hebben we voor de eerste maal de nageltjes van de voorpootjes geknipt. Dit doen we om moeder te beschermen. Als de pups de “melkslag” maken zouden ze met hun vlijmscherpe nageltjes te veel over het uiertje van moeder krassen….. Na afloop gingen ze met zijn allen aan de bar. (Mag dat eigenlijk wel met de huidige beperkende Corona-maatregelen???) Rondje van de zaak.

22-10-2020

Tjik blijft ons voor verrassingen plaatsen. Vandaag liep ze de hele dag naar buiten om te plassen. Wanneer de deur niet snel genoeg open ging lag het plasje binnen…. Wij dachten direct aan een blaasontsteking, maar nadat we urine opgevangen hadden en laten onderzoeken door de dierenarts kregen we de conclusie door dat het geen blaasontsteking was. Dan word je ongerust….. We hebben Tjik in de kliniek laten onderzoeken en uit de echo bleek het toch om een blaasontsteking te gaan. Wij gerustgesteld en met een kuurtje voor Tjik weer naar huis. Gelukkig hebben de pups er niet onder geleden, want ze waren allemaal tussen de 50 en 70 gram aangekomen.

23-10-2020

Tjik is weer helemaal hersteld van haar blaasontsteking. De medicijnen slaan goed aan. Ze ligt weer heel gerust bij haar pups om ze te voeden, terwijl ze gisteren nog alleen maar naar buiten wilde. Het gaat dus helemaal de goede kant op. Voor de zekerheid moet ze nog wel haar kuurtje afmaken. Omdat we gisteren toch bij de dierenarts waren hebben we gelijk een wormenkuurtje voor de pups meegebracht. Morgen “ondergaan” ze hun eerste wormenkuur…….

25-10-2020

De oogjes van de pups beginnen zich te openen. Ze kijken heel voorzichtig de wijde wereld in. Vanmorgen zijn de pups van Tjik voor het eerst ontwormd. Ze kregen een pasta in hun bekje gespoten. Dit vonden ze allesbehalve lekker, zoals je ziet op het volgende filmpje.

https://youtu.be/66-SbPVdfhI

 

 

30-10-2020

De pups groeien goed, lopen al rond in plaats van het kruipen dat ze de eerste twee weken deden. Morgen zijn ze 3 weken oud en dan gaan we ze brokjes laten proeven…..

 

1-11-2020

We geven de pups enkele dagen een papje gemaakt van de brokjes die ze gaan krijgen. Zo wennen ze aan het brokjes eten en aan de smaak ervan. Wanneer we puppyvisite krijgen levert dat voor de bezoekers een aangename bezigheid….

3-11-2020

De pups eten hun brokjes nu niet meer gemalen, maar alleen geweekt met een beetje warm water. Ze gaan er in als …… brokjes. Zoals het een labrador betaamt….. Ze kregen vandaag 3x 5 gram. Morgen 4x 5 gram en donderdag krijgen ze 4x 10 gram. Zo voeren we dat langzaam op tot 4x 55 gram tegen de tijd dat ze uitvliegen…

5-11-2020

Wij, Guus, Frankie, Pepper, Yala, Jetje, Maki en Sara, zijn verhuisd. Wij hadden een luxueus verblijf in de kamer, maar nu zijn we verhuisd naar ons buitenverblijf in de keuken. Daar beschikken we over een uitlooprennetje, wat onze wereld ineens twee keer zo groot maakt. Hier hebben we ook het voordeel dat we bij mooi weer binnenkort buiten kunnen spelen. We worden ook vier keer per dag verwend met een luxueus brokjesdiner. Dat gaat er in als pap……

8-11-2020

De pups leren snel. Nu ze een uitlooprennetje hebben, waar kranten liggen, worden alle plasjes en poepjes daar gedeponeerd. De werpkist wordt gebruikt om te slapen en te spelen en blijft al goed droog. Vandaag worden ze ook voor de tweede keer ontwormd. Dat ze groeien als kool is op het volgende filmpje te zien: https://www.youtube.com/watch?v=gPI-sTb5Yu0

9-11-2020

De pups ontwikkelen zich prima. Na de ontwormingskuur vonden we enkele drolletjes met wormen. De kuur doet dus zijn werk. Over 2 weken wordt dit weer herhaald. Het eten uit een bakje gaat ook prima. Tot vandaag werden de pups steeds apart gevoerd. Vanaf vandaag eten ze allemaal tegelijk aan de carrousel. Tijdens het eten horen ze steeds een fluitsignaal. Dit gaan de pups al snel combineren met “eten”, waarbij ze als ze dat signaal horen, naar de baas rennen…. Zie hiervoor dit filmpje…https://youtu.be/YFUXlncXi7s

14-11-2020

Gisteren en eergisteren hebben de pups een kuurtje gekregen tegen coccidiose. Er had er een diarree en na onderzoek bleek ze de bacterie te dragen. Het hele nest heeft een kuurtje gekregen en binnen 24 uur was alles weer normaal. Nu de pups brokjes krijgen groeien ze als kool. De lichtste weegt 3080 gram, de zwaarste 3510 gram. Ze spelen/stoeien/vechten de hele dag door met elkaar. Het is alleen rustig als ze slapen…..

18-11-2020

De pups gaan bij goed weer buiten spelen, zoals uit onderstaand filmpje blijkt: https://youtu.be/X5oo4QWm2ys

20-11-2020

Vandaag hebben we de pups voor de laatste keer gewogen. Ze groeien allemaal als kool. De noodzaak om ze dagelijks te wegen is er niet meer. Morgen krijgen ze de puppytest en daarna gaan we kijken welke pup naar wie gaat….

21-11-2020

Vandaag is de grote dag voor de pups. Ze worden getest. Hoe dat gaat is in het volgende filmpje te zien. Er wordt vooral gekeken naar de reactie van de pups op voor hun vreemde situaties en gebeurtenissen.

https://youtu.be/XsknwSTDuMQ

26-11-2020

Het chippen van de pups is achter de rug. Heel ontspannen hebben ze hun prik in ontvangst genomen, zonder een piepje te laten.. Ook wordt er DNA afgenomen om te controleren of de opgegeven ouders de werkelijke ouders zijn. https://youtu.be/umcYyz3whMI

27-11-2020

Ook het bezoekje aan de dierenarts is achter de rug. De pups kregen allemaal de eerste pupenting en gezondheidscontrole. Bij twee pups constateerde de dierenarts een overbeet. Verder waren alle pups perfect. Ook slapen de pups al een hele week zonder moeder. Dat gaat ze goed af. Ze zijn klaar om uit te vliegen.

30-11-2020

Overdag spelen de pups veel buiten. Als ze moe worden kruipen ze met zijn allen in de hondenbank om een dutje te doen, samen met mama Tjik en tante Roos…

 

 

 

2-12-2020

De pups vliegen uit. Dit avontuur eindigt met het doorknippen van de “navelstreng”…..

Maki

 

 

 

Sara

 

 

 

Guus