4 augustus 2021

Roos Captains Second Division

Arcobaleno Maui-Hawaii di Fiocchi e Gocce

Roos is vandaag gedekt door Arcobaleno Maui-Hawaii di Fiocchi e Gocce (roepnaam Maui), een chocolate reu van Joop en Anja Verbeek (Farbourne kennel). We verwachten de pups rond 4 oktober.

 

11 augustus 2021

Als het goed is, is Roos nu 1 week zwanger. Veel verschil in uiterlijk is er niet. Aan haar (slome) gedrag zou je wel zeggen dat ze zwanger is…. We wachten af….

Info week 1:

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede.

De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De embryo’s zijn vrij resistent tegen invloeden van buitenaf.

18 augustus 2021

Roos is 2 weken zwanger. Uiterlijk zijn er nog geen veranderingen te zien.

Info week 2

Het embryo gaat nu de baarmoeder binnen.

In deze week hechten de embryo’s zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo’s gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Het embryo is 4-cellig bij het begin van de week en tegen het eind 64-cellig. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar, als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt raakt de foetus ernstig beschadigd.

25 augustus 2021

Roos is drie weken zwanger. We zien dat haar tepels een beetje beginnen te zwellen. Verder zijn er nog geen lichamelijke veranderingen te zien.

Info week 3

Dag 19 kapselen de embryo’s zich in de baarmoederwand in.

Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder. Hiernaast een foto van een 20 dagen oude foetus.

 

1 september 2021

Roos is nog steeds heel rustig. Ze speelt niet met andere honden. Waarschijnlijk is dit een vorm van zelfbescherming.

Info week 4

Ontwikkeling van de ogen en de rugwervels.

Het hoofdje krijgt vorm.

De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo’s zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Een buikje krijgt de teef nog niet dat begint pas in de tweede helft van de dracht. Dag 26 tot 32 zijn de beste om via palpatie (Palpatie of palperen is het uitwendig of inwendig met de hand of handen voelen aan een patiënt als onderdeel van geneeskundig onderzoek ) na te gaan of de teef drachtig is. Een echo is de veiligste manier om na te gaan of een teef drachtig is.

Hiernaast een foto van een embryo in week 4.

8 september 2021

Op de foto is duidelijk te zien dat het uiertje van Roos gegroeid is.

Info week 5

De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de pups gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.

De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak.

De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup. De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt. Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden. Ook kan de positie van de foetus in de baarmoeder en wie er naast ligt invloed hebben op het latere gedrag van de pup. Als de testes van een mannelijke foetus tot ontwikkeling komt wordt er testosteron uitgescheiden. Dit vindt zijn weg naar de hersenen van de pup, waar het verbindingen tot stand brengt die de mannelijke kenmerken zoals dominantie vastleggen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat een teefje wat tussen twee reutjes in de baarmoederhoorn ligt aan kleine hoeveelheden testosteron wordt blootgesteld. Dit kan resulteren in hersenen die een beetje vermannelijkt zijn waardoor het teefje een dominante persoonlijkheid zal krijgen.

 

 

15 september 2021

Roos is vandaag 6 weken zwanger. Haar uiertje groeit nog steeds en nu begint ze duidelijk in aar flanken voller te worden

Info week 6:

Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje. De foetus weegt nu ongeveer 6 gram en is 45 mm groot.

Harttonen kunnen nu met stethoscoop beluisterd worden. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.

22 september 2021

7 weken is Roos vandaag zwanger. Haar melkfabriekje is steeds prominenter aanwezig. Ze krijgt haar eten nu in drie porties per dag aangeboden. Vrijdag 24 september laten we een röntgenfoto maken om te zien hoeveel pups ze draagt.

Info week 7:

In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zjin geboren goed kunnen drinken.

 

Hiernaast een plaatje van een pup in de vruchtkamer. Het buitenste vruchtvlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies, het amnion, is een met een vloeistof (vruchtwater) gevuld en hierin bevindt zich het embryo. Tussen het amnion en chorion zijn de allantois en de dooierzak gelegen. De allantois staat door middel van een buis, die door de navelstreng loopt, de urachus, met de blaas in verbinding. De dooierzak is op vergelijkbare wijze door de dooierzaksteel met de darm verbonden. Beide verbindingen blijven in de navelstreng tijdens het gehele embryonale stadium intakt, hoewel de dooierzak in een later stadium dichtgroeit. De allantois vergroeit aan de ene kant met het amnion en aan de andere kant met het chorion. Bij de geboorte zijn slechts twee vruchtvliezen te zien aangezien de dooierzak in de nageboorte moeilijk terug te vinden is. De navelstreng van de vrucht doorboort het amnion en de bloedvaten van de navelstreng kunnen zich dus vertakken bij het chorion. Dit buitenste vruchtvlies vormt samen met het slijmvlies van de baarmoederwand de placenta of moederkoek.

24 september 2021

Vandaag hebben we een röntgenfoto laten maken om te zien hoeveel pups Roos draagt. Op de foto zijn er in ieder geval 6 te zien. Nu afwachten of de bevalling goed gaat…..

29 september 2021

Roos is vandaag 8 weken zwanger. De laatste loodjes zijn voor haar aangebroken. Vanaf zaterdag 2 oktober gaan we haar temperatuur bijhouden. Ongeveer 24 uur voor de bevalling daalt de temperatuur 1 graad.

Info week 8

Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar.

Tijdens rustpauzes van de moeder kan men de pups voelen bewegen. Vanaf dag 57 kunnen de pups zonder problemen ter wereld komen.

 4 oktober 2021

Op zondagavond begon de bevalling van Roos. In de loop van de nacht werden 5 pups geboren. Twee teefjes en drie reutjes. Op de foto hadden we gezien dat ze minimaal zes pups droeg. We zijn met Roos ‘s ochtends naar de kliniek gereden. Daar bleek dat er nog een pup zat. Nadat Roos oxytocine (een weeën opwekkend middel) had gekregen, werd de pup al snel geboren. Het was een teefje, dat helaas al was overleden.

Roos is dus de trotse moeder van 2 teefjes en 3 reutjes, die in gewicht variëren van 470 tot 530 gram. Ze hebben allemaal een gekleurd bandje om gekregen. De reutjes blauw, groen en oranje. De teefjes roze en geel. Nu nog enkele dagen afwachten of alles goed gaat met de pups, voordat we met de pupkopers contact opnemen.

6 oktober 2021

Roos kampt met een probleempje. Ze heeft koorts en kreeg vandaag van de dierenarts een kuurtje voorgeschreven. Mogelijk heeft ze een infectie van de baarmoeder. Gelukkig is de koorts al dalende nu ze medicijnen krijgt. Aan de groei van de pups is niets te merken. Die gaan als een speer. Roos geeft dus meer dan voldoende melk.

Via de volgende link zijn de pups van Roos te bewonderen:

https://youtu.be/_tM7XDfHftA

9 oktober 2021

We hebben de potentiële pupkopers allemaal op de hoogte gebracht van het feit dat er een puppy voor hen bij zit. Alle pups zijn voorzien van een baasje…

PLANNING OPEN HUIS

Vanaf volgend weekend houden we wekelijks OPEN HUIS. Pupkopers kunnen dan van 14.00 tot 16.30 uur onder het genot van koffie/thee/drankje met de pups knuffelen en met elkaar kennis maken. Voor het open huis kun je terecht op:

  • Zondag 17 oktober
  • Zondag 24 oktober
  • Zondag 31 oktober
  • Zondag 7 november
  • Zaterdag 13 november (waarschijnlijk puppytest)
  • Zondag 21 november

10 oktober 2021

Met Roos gaat het weer geweldig. De koorts is helemaal weg. De pups groeien als kool. Ze zitten allemaal al boven een kilo….

12 oktober 2021

Een week oud zijn we hier op de foto. We wegen allemaal al ruim boven 1 kilo. Roos geeft ons geen melk, maar slagroom, want we komen soms een ons per dag aan…..

 

 

 

 

17 oktober

De pups zijn morgen 2 weken oud. Bij de pups beginnen de oogjes open te gaan. In de ooghoekjes zie je de oogjes glinsteren.

Vandaag hebben we het eerste OPEN HUIS gehad. Het was een gezellig en aandoenlijke middag met een hoog puppy-love gehalte. ‘s Avonds werden de bandjes vervangen en voor de eerste keer de nageltjes geknipt. Dit is op het volgende filmpje te zien:   https://youtu.be/_Lytd_AGrvM

 

 

 

22 oktober

Vandaag hebben de pups de eerste ontwormingskuur gekregen. Ze vinden dat heel vies en zijn na afloop een beetje dizzy van de kuur… Op het volgende filmpje is te zien hoe ze de kuur toegediend krijgen.   https://youtu.be/n07AiCBBMi0

31 oktober

Het duurde even voordat we weer nieuws konden brengen. We hebben genoten van een heerlijk midweekje Efteling met de kinderen en kleinkinderen. Goede vrienden van ons pasten op de pups.

Vrijdag zijn we gestart met het bijvoeren van (geweekte) brokjes. We voeren ze Royal Canin puppybrokjes. De meeste bakjes zijn binnen enkele seconden leeg. https://youtu.be/xqNheA9kaMg

Het wereldje van de pups is een beetje groter geworden. Ze hebben nu aan de werpkist een uitlooprennetje. Daar deponeren ze binnenkort al hun uitwerpselen op de kranten.

 

 

 

 

 

4 november

We hebben vandaag de twee nesten bij elkaar in de keuken ondergebracht. We gaan een dagje kijken of dit goed gaat. Tot nu toe accepteren de twee moedertjes moeiteloos de pups van het andere nest.

 

De pups krijgen nu 4x per dag (geweekte) brokjes. Ze kregen vandaag 10 gram brokjes per maaltijd. Om de paar dagen wordt die hoeveelheid opgevoerd. (Tot 4x 55 gram als ze het nest verlaten). Op de foto staan ook de bruine pups, al moet je erg goed kijken tegen die zwarte achtergrond….

 

 

 

7-11-2021

Op zondag 7 november mochten de pups voor het eerst buiten.

https://youtu.be/1HVEGZlufQM

13-11-2021

Een belangrijke dag is zaterdag de 13e. De dag van de puppytest. Er wordt gekeken naar het karakter en herstelvermogen van de pups. Op basis van hun eerdere ervaringen en de uitslag van de puppytest moeten de kandidaten aangeven welke voorkeur zij hebben. In het volgende filmpje wordt Boet getest:

https://youtu.be/0TxRgpiJ-ds

16-11-2021

Vandaag werd een bezoek gebracht aan de dierenarts. Elke pup werd uitgebreid onderzocht  en kreeg de eerste pupenting. https://youtu.be/o6nYudbEqA4

21-11-2021

Vandaag hebben we de laatste Open Dag gehad. Voordeel was dat alle bezoekers nu wisten met welke pup ze konden gaan knuffelen. Afgelopen week kregen enkele pups diarree en wilden moeilijk eten. De dierenarts kon niets bijzonders vinden. Na een dagje waren ze gelukkig weer hersteld en (vr)aten ze weer als wolven.

De laatste loodjes breken aan. Op 22 november krijgen ze de 3e ontworming, donderdag 24 november de chip, en daarna kunnen ze uitvliegen.

24-11-2021

De pups hebben allemaal een chip ingebracht gekregen door de chipper van de Raad van Beheer. ook werd DNA afgenomen om de afstammingscontrole uit te kunnen voeren.https://youtu.be/QTQKHDmIQ18

28-11-2021

Dit weekend vliegen de pups uit….. Alle baasjes gaan met een vrolijke gezonde pup en een blij gevoel naar huis. Met een foto van baasjes en pups sluiten we dit dagboek af:

 

Nero

Boet

 

 

 

 

 

 

 

 

Boutros (Boet)

Vida

 

 

 

 

 

 

 

 

Roos