Roos Captains Second Division

6 januari 2020

Roos is op 5 januari 2020 gedekt door Arcobaleno Maui-Hawaii di Fuocchi e Gocce een fraaie reu van de Farbourne kennel. We hebben haar in de week voorafgaand aan de dekking op maandag (0.7), donderdag (2.3), zaterdag (8.1) en zondag (11.8) op progesteron laten controleren. Voor een goede dekking dient de waarde tussen 10 en 12 te liggen.Zondag was dus de uitgelezen dag voor een amoureuze ontmoeting met Maui.

Arcobaleno Maui-Hawaii di Fuocchi e Gocce

We proberen nu wekelijks een foto en de ontwikkeling van de dracht van Roos op deze site te tonen.

 

 

 

13-1-2020

Roos is nu 1 week zwanger. We merken nog niet veel van de zwangerschap, behalve dat ze iets rustiger lijkt tijdens het uitlaten.

Info: Bevruchting en innesteling
Als een teef loops en dekbereid wordt kan na een dekking door de reu de bevruchting van de eicellen plaatsvinden. Dit gebeurt bij de teef in de eileider. Op dag 8 tot 10 na de bevruchting heeft de bevruchte eicel zich een aantal maal gedeeld en wordt in dat stadium een blastocyst genoemd.

19-1-2020

Roos is 2 weken zwanger. Lichamelijk is er nog niet veel verschil te zien. Haar gedrag is echter totaal anders dan we gewend waren. Ze is erg flauw, aanhankelijk en soms sloom. Bij de wandelingen loopt ze niet meer voorop, maar sjokt achter ons aan.

Info: De embryo’s worden gelijkmatig verdeeld over de baarmoederhoorns en hechten zich vast aan de baarmoederwand. Celdeling vindt plaats. Op de 14e dag heeft de foetus hoofd, ruggengraat, ledematen in aanleg en een staartje. De foetus is zeer kwetsbaar.

26-1-2020

Roos is nu 3 weken zwanger. Ze is nog altijd erg aanhankelijk en sloom. Van de zwangerschap is nog weinig te zien. Dat komt pas over enkele weken. De foetus begint duidelijk vorm aan te nemen.

        Foetus van 20 dagen oud

Info: Op dag 18 tot 20 na de bevruchting nestelen de embryo’s zich in de baarmoederwand, dit heet ook wel de implantatie. Er gaat zich een placenta ontwikkelen. Roos kan vanaf de 20ste dag last krijgen van ochtendziekte en misselijkheid als gevolg van hormonale veranderingen en het uitrekken van de baarmoeder. Ze kan wat apathisch zijn en weinig trek in eten hebben.Ze krijgt vanaf nu meerdere kleine maaltijden per dag. 

2-2-2020

Roos is 4 weken zwanger. Ze speelt soms tijdens de wandeling nog wel met de andere honden, maar niet meer zo wild en enthousiast. Op de foto is te zien dat haar tepels beginnen te zwellen.

Info: De ogen van de pups en zenuwbanen in het ruggenmerg zijn aangelegd . De ontwikkeling van de organen begint. In dit stadium zijn de embryo’s zeer gevoelig voor afwijkingen. In deze fase van de dracht gaan de melkklieren bij de teef zich ontwikkelen.

 

 

9-2-2020

Roos is 5 weken zwanger. Je ziet dat haar melkfabriekje begint te groeien.

Info: Het gewicht van de teef gaat toenemen en de welpen gaan zich draaien, het opzwellen van de vrouwelijke delen wordt merkbaar. Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen. Het ontwikkelen van de organen is klaar, de pups zien er nu als kleine hondjes uit. Kop en romp zijn te onderscheiden van elkaar. Het geslacht is bepaald, de huidskleur begint zich te ontwikkelen. De hartslag van de pups is nu met een stethoscoop te horen. De tepels van de teef worden donkerder en zwellen op.

 

16-2-2020

Roos is vandaag 6 weken zwanger. Haar melkfabriekje begint duidelijk vormen aan te nemen, de vulva wordt groter en in haar flanken wordt ze voller. Ook is ze heel rustig geworden. Ze ligt het liefst de hele dag in de hondenbank. Ook is ze onverzadigbaar. Alles wat eetbaar is, schijnt naar binnen gewerkt te moeten worden….

In de loop van de komende week begint het skelet van de pups zich te verbenen. Over een week laten we een röntgenfoto maken, zodat we zeker weten of ze zwanger is en bij benadering weten hoeveel pups ze draagt.

24-2-2020

Vanmorgen hebben we een röntgenfoto laten maken van Roos. Wat we dachten werd door de dierenarts bevestigd. We twijfelden er aan of Roos zwanger was, omdat haar buikomvang niet toenam. De foto vertelde dat ze leeg was. Een grote teleurstelling voor ons, maar zeker ook voor de mensen die op onze puppylijst stonden.

Een verklaring was er niet. In haar vorige zwangerschap had ze 10 pups. Ze is gedekt op het hoogtepunt van haar progesteronwaarde en de reu heeft bewezen pups te kunnen verwekken…. Misschien ligt het aan de combinatie van deze twee honden dat het niet matcht.. Over 6 maanden volgt een nieuwe poging.

Met deze trieste mededeling sluiten we dit dagboek van Roos af.