6 augustus 2021

Farbourne’s Miss Behave

Heavy is vandaag gedekt door Devonshires The Real McCoy (roepnaam Twain), een mooie reu van Anja en Joop Verbeek van de Farbournekennel. Begin oktober verwachten we de blonde pups.

Devonshires The Real McCoy

         

 

 

 

 

 

 

 

13 augustus 2021

Heavy is 1 week zwanger. Ze is erg rustig en slaapt veel. Verder is er nog niet veel te merken van een eventuele zwangerschap. Wij wachten af…..

 

 

 

 

 

 

 

Info week 1:

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede.

De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De embryo’s zijn vrij resistent tegen invloeden van buitenaf.

20 augustus 2021

Heavy is 2 weken zwanger. Uiterlijk zijn er nog geen veranderingen te zien.

Info week 2

Het embryo gaat nu de baarmoeder binnen.

In deze week hechten de embryo’s zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo’s gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Het embryo is 4-cellig bij het begin van de week en tegen het eind 64-cellig. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar, als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt raakt de foetus ernstig beschadigd.

27 augustus 2021

Heavy is 3 weken zwanger.Behalve dat ze veel rustiger is dan voor de dekking, zien we nog niet veel veranderen.

Info week 3: Dag 19 kapselen de embryo’s zich in de baarmoederwand in.

Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder.

Hiernaast een foto van een 20 dagen oude foetus.

 

3 september 2021

Heavy is 4 weken zwanger. Ze is niet meer de levendige Heavy , die we altijd hadden. Ze speelt niet meer met andere honden, ook niet als ze wordt uitgedaagd.

Info week 4

Ontwikkeling van de ogen en de rugwervels.

Het hoofdje krijgt vorm.

De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo’s zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Een buikje krijgt de teef nog niet dat begint pas in de tweede helft van de dracht. Dag 26 tot 32 zijn de beste om via palpatie (Palpatie of palperen is het uitwendig of inwendig met de hand of handen voelen aan een patiënt als onderdeel van geneeskundig onderzoek ) na te gaan of de teef drachtig is. Een echo is de veiligste manier om na te gaan of een teef drachtig is.

Hiernaast een foto van een embryo in week 4.

10 september 2021

Heavy is vandaag 5 weken zwanger. In vergelijking met Roos is er bij haar nog weinig te bespeuren, maar voor Roos is het het derde nest en voor Heavy het eerste. Als het goed is zal zij de komende weken uit gaan dijen…

Info week 5

De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de pups gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.

De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak.

De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup. De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt. Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden. Ook kan de positie van de foetus in de baarmoeder en wie er naast ligt invloed hebben op het latere gedrag van de pup. Als de testes van een mannelijke foetus tot ontwikkeling komt wordt er testosteron uitgescheiden.

Dit vindt zijn weg naar de hersenen van de pup, waar het verbindingen tot stand brengt die de mannelijke kenmerken zoals dominantie vastleggen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat een teefje wat tussen twee reutjes in de baarmoederhoorn ligt aan kleine hoeveelheden testosteron wordt blootgesteld. Dit kan resulteren in hersenen die een beetje vermannelijkt zijn waardoor het teefje een dominante persoonlijkheid zal krijgen.

 

17-9-2021

Heavy is 6 weken zwanger. Haar buik begint, zoals op de foto te zien is, langzaam te groeien.

Info week 6:

Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje. De foetus weegt nu ongeveer 6 gram en is 45 mm groot.

Harttonen kunnen nu met stethoscoop beluisterd worden. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.

24 september 2021

Heavy is vandaag 7 weken zwanger. We hebben een röntgenfoto laten maken om te zien hoeveel pups ze draagt. Er zijn er in ieder geval 5 te zien…  Nu nog 2 weken wachten tot de bevalling…

Info week 7:

In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zjin geboren goed kunnen drinken.

 

Hiernaast een plaatje van een pup in de vruchtkamer. Het buitenste vruchtvlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies, het amnion, is een met een vloeistof (vruchtwater) gevuld en hierin bevindt zich het embryo. Tussen het amnion en chorion zijn de allantois en de dooierzak gelegen. De allantois staat door middel van een buis, die door de navelstreng loopt, de urachus, met de blaas in verbinding. De dooierzak is op vergelijkbare wijze door de dooierzaksteel met de darm verbonden. Beide verbindingen blijven in de navelstreng tijdens het gehele embryonale stadium intakt, hoewel de dooierzak in een later stadium dichtgroeit. De allantois vergroeit aan de ene kant met het amnion en aan de andere kant met het chorion. Bij de geboorte zijn slechts twee vruchtvliezen te zien aangezien de dooierzak in de nageboorte moeilijk terug te vinden is. De navelstreng van de vrucht doorboort het amnion en de bloedvaten van de navelstreng kunnen zich dus vertakken bij het chorion. Dit buitenste vruchtvlies vormt samen met het slijmvlies van de baarmoederwand de placenta of moederkoek.

1 oktober 2021

Heavy is vandaag 8 weken zwanger. Veel nieuws valt er niet te melden. Haar buikje groeit, ze heeft altijd honger, ook al krijgt ze nu 3x per dag eten. We zien de pups regelmatig bewegen. Vanaf maandag 4 oktober gaan we haar temperatuur opmeten. Vierentwintig uur voor de bevalling daalt de temperatuur 1 graad.

Info week 8

Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar.

Tijdens rustpauzes van de moeder kan men de pups voelen bewegen. Vanaf dag 57 kunnen de pups zonder problemen ter wereld komen.

5 oktober 2021

Heavy heeft het vannacht fantastisch gedaan. Ze was gisteravond al erg onrustig. Om 00.30 uur werd de eerste pup geboren en met enige regelmaat volgden er nog vier. Daarna werd alles rustig en ging ze slapen. Omdat er op de röntgenfoto 5 pups te zien waren, dachten we dat de bevalling voorbij was en stapten we om 05.00 uur tevreden in bed. Groot was de verrassing toen om 07.30 uur bleek dat er niet 5 maar 6 pups in de werpkist lagen. Ze had dus zelfstandig de laatste pup ter wereld gebracht! Het mooie nestje bestaat uit 2 reutjes (blauw en groen bandje) en 4 teefjes (roze, rood, geel en oranje bandje). We wachten nu enkele dagen af hoe het met de pups gaat, voordat we contact opnemen met de kandidaat-pupkopers.

6 oktober 2021

De pups van Heavy groeien goed. Iedere avond rond 19.00 uur worden ze gewogen. Heavy is een perfect moedertje. We moeten alleen goed in de gaten houden dat zij haar kleed in de werpkist niet te veel overhoop haalt, zodat er pups onder kunnen verzeilen. ‘s Nachts controleren we 2 of 3 keer of alles nog in orde is.

Via de volgende link zijn de pups via Youtube te zien:

https://youtu.be/p9E2puv-QUI

 

9 oktober 2021

We hebben de potentiële pupkopers allemaal op de hoogte gebracht van het feit dat er een puppy voor hen bij zit.

PLANNING OPEN HUIS

Vanaf volgend weekend houden we wekelijks OPEN HUIS. Pupkopers kunnen dan van 14.00 tot 16.30 uur onder het genot van koffie/thee/drankje met de pups knuffelen en met elkaar kennis maken. Voor het open huis kun je terecht op:

  • Zondag 17 oktober
  • Zondag 24 oktober
  • Zondag 31 oktober
  • Zondag 7 november
  • Zaterdag 13 november (puppytest)
  • Zondag 21 november

10 oktober 2021

De pups groeien goed. Aan Heavy is te zien dat zij nog onervaren is in het moederschap. We moeten haar constant aansporen de kist schoon te houden.

12 oktober 2021

Een week oud zijn we op deze foto. We variëren in gewicht van 825 (rood bandje) tot 1160 gram (geel bandje). Opvallend is ook dat enkele pups duidelijk de kleur van moeder hebben en enkele de heel lichte kleur van vader…..

 

 

 

17 oktober

De pups zijn overmorgen 2 weken oud. Bij de pups beginnen de oogjes open te gaan. In de ooghoekjes zie je bij een enkeling de oogjes glinsteren.

Vandaag hebben we het eerste OPEN HUIS gehad. Het was een gezellig en aandoenlijke middag met een hoog puppy-love gehalte. ‘s Avond werden de bandjes vervangen en voor de eerste keer de nageltjes geknipt. Op het volgende filmpje wordt een van de pups geknipt:    https://youtu.be/PlohT75pAzU

 

 

 

22 oktober

De pups hebben de eerste ontwormingskuur gekregen. Ze vinden dat ontzettend vies en zijn na afloop een beetje dizzy door de kuur…… Op het volgende filmpje zie je de toediening..https://youtu.be/s-K-NFzwHg4

31 oktober

Het duurde even voordat we weer nieuws konden brengen. We hebben genoten van een heerlijk midweekje Efteling met de kinderen en kleinkinderen. Goede vrienden van ons pasten op de pups.

Vrijdag zijn we gestart met het bijvoeren van (geweekte) brokjes. We voeren ze Royal Canin puppybrokjes. De meeste bakjes zijn binnen enkele seconden leeg. https://youtu.be/YlID99vczwM

1 november

Het wereldje van de pups is een beetje groter geworden. Ze hebben nu aan de werpkist een uitlooprennetje. Daar deponeren ze binnenkort al hun uitwerpselen op de kranten.

Onze kleinkinderen knuffelen en spelen regelmatig met de pups.

https://youtu.be/8QPQFpha7f0

 

 

 

4 november

We hebben vandaag de twee nesten bij elkaar in de keuken ondergebracht. We gaan een dagje kijken of dit goed gaat. Tot nu toe accepteren de twee moedertjes moeiteloos de pups van het andere nest.

 

De pups krijgen nu 4x per dag (geweekte) brokjes. Ze kregen vandaag 10 gram brokjes per maaltijd. Om de paar dagen wordt die hoeveelheid opgevoerd. (Tot 4x 55 gram als ze het nest verlaten). Op de foto staan ook de bruine pups, al moet je erg goed kijken tegen die zwarte achtergrond….

 

 

7-11-2021

Op zondag 7 november mochten de pups voor het eerst buiten.

https://youtu.be/1HVEGZlufQM

13-11-2021

Een belangrijke dag is zaterdag de 13e. De dag van de puppytest. Er wordt gekeken naar het karakter en herstelvermogen van de pups. Op basis van hun eerdere ervaringen en de uitslag van de puppytest moeten de kandidaten aangeven welke voorkeur zij hebben. In het volgende filmpje wordt Bram getest:

https://youtu.be/2JseuBb3uIM

16-11-2021

Vandaag werd een bezoek gebracht aan de dierenarts. Elke pup werd uitgebreid onderzocht en kreeg de eerste pupenting https://youtu.be/o6nYudbEqA4

21-11-2021

Vandaag hebben we de laatste Open Dag gehad. Voordeel was dat alle bezoekers nu wisten met welke pup ze konden gaan knuffelen. Afgelopen week kregen enkele pups diarree en wilden moeilijk eten. De dierenarts kon niets bijzonders vinden. Na een dagje waren ze gelukkig weer hersteld en (vr)aten ze weer als wolven.

De laatste loodjes breken aan. Op 22 november krijgen ze de 3e ontworming, donderdag 24 november de chip, en daarna kunnen ze uitvliegen.

24-11-2021

De pups hebben allemaal een chip ingebracht gekregen door de chipper van de Raad van Beheer. ook werd DNA afgenomen om de afstammingscontrole uit te kunnen voeren: https://youtu.be/Q3YiKOge2NM

28-11-2021

Dit weekend vliegen de pups uit….. Alle baasjes gaan met een vrolijke gezonde pup en een blij gevoel naar huis. Met een foto van baasjes en pups sluiten we dit dagboek af:

 

Noortje

Sammie

 

 

 

 

 

 

 

 

Nacho

Kaya

 

 

 

 

 

 

 

 

Bram

Nana