14-10-2020

Vandaag hebben we te horen gekregen dat Bo loops is geworden. Bo woont bij vrienden van ons in Sint Philipsland. Zij is een zus van Roos en Tjik. Zodra ze dekrijp is zal ze onze reu Chasse ontmoeten voor een dekking. Dat zal naar verwachting eind oktober gebeuren.

Bo

 

 

 

Chasse

25-10-2020

Vandaag is de twaalfde dag van de loopsheid. Bo wordt bij de dierenkliniek geprikt op progesteron. Er wordt een beetje bloed afgenomen om te kijken hoe hoog de progesteronwaarde is. Die waarde geeft het juiste dekmoment aan. Het wordt spannend wanneer ze zo ver is.

26-10-2020

De progesteronwaarden van Bo waren:

donderdag 22-10   0.6
zaterdag 24-10   3.4
zondag 25-10   5.3
maandag 26-10   9.1

Zodra de waarde boven 10 komt is er het ideale dekmoment. We verwachten dat ze dinsdagochtend ruim boven de 10 zal zijn….. Dinsdagochtend 27-10-2020 wordt er een amoureuze ontmoeting geregeld tussen Bo en Chasse.

27-10-2020

De dekking van Bo is geslaagd. Nu maar afwachten.

15-11-2020

Bo is 18 dagen geleden gedekt. Lichamelijk is er nog niet veel waar te nemen. Als de dekking is gelukt kan met 4 weken een echo worden gemaakt om te zien of zij drachtig is. Ook kan met 7 weken zwangerschap via een röntgenfoto worden gekeken hoeveel pups ze draagt.

Info: Op dag 18 tot 20 na de bevruchting nestelen de embryo’s zich in de baarmoederwand, dit heet ook wel de implantatie. Er gaat zich een placenta ontwikkelen. Bo kan vanaf de 20ste dag last krijgen van ochtendziekte en misselijkheid als gevolg van hormonale veranderingen en het uitrekken van de baarmoeder. Ze kan wat apathisch zijn en weinig trek in eten hebben.Ze krijgt vanaf nu meerdere kleine maaltijden per dag. 

24-11-2020

Vandaag is er een echo gemaakt om te zien of Bo zwanger is….. en….. HOERA…. De dekking is gelukt. Op de echo zijn in ieder geval al drie kloppende hartjes te zien….

1-12-2020

Bo is vandaag 5 weken zwanger. In deze fase van de dracht ontwikkelen zich de voetjes, de tenen en de nageltjes.  Aanvankelijk zien de voetjes eruit als zwemvliezen en langzaam zullen deze hun ware vorm gaan aannemen. De Foetussen gaan nu meer en meer uitzien als een pup/hondje. Ook het geslacht van de pup komt meer en meer tot uiting. De ogen welke eerder waren geopend sluiten om zich pas in de tweede week na de geboorte weer te openen. De snorharen beginnen zich te ontwikkelen. De pup is ongeveer 18 tot 30 mm. Ter grootte van een walnoot. Rond de dertigste dag zitten de pups op de helft van de dracht. Hierna zullen zij nog zesmaal zo groot worden als dat zij momenteel zijn. Ze drinken van het vruchtwater en scheiden dat ook weer uit. 

Hartslag en bloedsomloop: De moederhond maakt automatisch meer bloed aan, dit om haar eigen lichaam maar ook die van de pups goed te kunnen  verzorgen en te voorzien van alle voedingstoffen die nodig zijn voor een goede ontwikkeling. Haar hartslag zal omhoog gaan om al het bloed goed door haar lichaam en in de richting van haar baby’s te kunnen pompen. 

Zichtbare veranderingen van de moederhond: De moederhond zal in gewicht en omvang toe gaan nemen. Het figuurtje dat ze had verdwijnt langzaamaan. De pups groeien in de onderbuik en daar hebben ze ruimte nodig om te groeien. De darmen van de moeder worden op een natuurlijke manier verder omhoog geduwd in de richting van de borstkas.

Extra zorg voor de moederhond:  Je kunt eventueel overgaan op meerdere kleinere porties eten over de dag verdeeld in plaats van tweemaal geef je haar nu drie- of viermaal per dag te eten.